29 Temmuz 2013 Pazartesi

Kürdan-İslim Kebabı

Print Friendly and PDF

Hazırlanışı zor görünse de hem göze hem de mideye hitap eden bir lezzeti sizlerle paylaşmak istiyorum. Adına kürdan kebabı diyenlerde var islim kebabı da. Hadi kürdanı anladık, iyi de islim nerden geliyor diye soruyorsanız ona da cevap vereyim. İngilizce steam(buhar) bizde olmuş istim, sonrasında da islim... Eskiden bu yemek toprak kaplarda pişirilirmiş. Ağzı kapalı kaplarda sadece buhar ısısıyla piştiği için adına islim demişler.

Bu kadar bilgiden sonra tarifimize başlayalım mı?

Malzemeler
  • 1 kg. patlıcan
  • Sivri biber
  • 3 adet domates(1 tanesi sos için)
  • Sarımsak
  • Kürdan
Köftenin hazırlanması
Köftenin hazırlanması için bu sayfaya bakın.

Sosun hazırlanması
Sosun hazırlanması için bu sayfaya bakın.

Yapılışı
  1. Patlıcanları uzunlamasına şerit halinde kesin. Anlamadık diyenler varsa buyrun resime bakınç
  2. Tuzlu suda 1-2 saat bekletirken köftenizi hazırlayın.
  3. Köfteleri tombul ama biraz basık olacak şekilde şekillendirin.
  4. Bir tavada yada fırında azıcık pişirin. Pişirmeden de yapabilirsiniz.
  5. Patlıcanları çok az sıvı yağda arkalı-önlü közleyin. Resme bakınız.
  6. İki dilim patlıcanı artı işareti şeklinde üst üste dizin. Ortasına köfteyi koyun.
  7. Kenarlardan katladıktan sonra açılmaması için kürdan ile sabitleyin.
  8. Kürdan üzerine bir diş sarımsak, dilim domates ve biberi ekleyin.
  9. Tepsiye dizip üzerine sosu gezdirin.
  10. 180 derece fırında 30 dk. pişirin.
  11. İslim kebabınız hazırdır.

Hiç Sıkılmam, Utanmam ve Sorumu da Sorarım Diyenlerin Köşesi
  • Köftenin nasıl hazırlandığını daha önce yazmıştım. Ben tekrar yazmaya üşendim ama siz bakmaya üşenmeyeceksiniz!
  • Aynı şekilde sos tarifini de yazdım. Bana tekrar yazdırmayın!
  • Köfteyi pişirmeden de islim kebabınızı yapabilirsiniz. Arzunuza kalmış.
  • Köftelerin şeklini ayarlamak da size kalmış. Ne kadar olacak, büyüklüğü ne kadar gibi sorular sormayın. Önemli olan işlevi...
  • Ne bileyim ben aldığınız patlıcanın kaç santim uzunluğunda olduğunu! Dilimledikten sonra ve köfteyi ortasına koyduktan sonra patlıcanlar köfteyi kapatsın, üstü açıkta kalmasın yeter. 
  • Yumruk gibi köfte yapıp, patlıcan dilimleri köfteyi kapatmıyor diye söylenmeyin. Göz var nizam var canım!
  • Sivri biber ölçüsünü neden söylemedim acaba? Merak edenler var mı, beni kızdırmak için?
  • Az kalsın unutuyordum. Yemeğiniz yedikten sonra kürdandan tasarruf edelim ile diş karıştırmanızı tavsiye etmem. Fırında piştiği için dişinizin arasında kırılır kalır. Benden söylemesi.
  • Afiyetle kalın...

1 yorum:

Bahçelievler Catering dedi ki...

Sunumuyla gayet güzel bir görüntüsü var, denemeye değer lezzetli gözüküyor. Ellerinize sağlık..