31 Ağustos 2009 Pazartesi

Trakya Usulü Patlıcan Salatası

Print Friendly and PDF
Meze deyince akan suların durduğu bir lezzettir patlıcan salatası. Alışkanlık yapan bir tadı vardır. Ama nedense herkes bu tarifi tutturamıyor. Sorsanız herkesin her gün yaptığı bir şey. Çoğu tarifleri denedim. Fakat aradığım lezzeti bulamadım. Kırklareli'nde hem de açık havada bir patlıcan salatası yedim ki; hemen tarifini aldım. Nurgül hanıma teşekkür ediyorum.



Malzemeler

  • 5 adet patlıcan
  • 5-6 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 3-4 adet yeşil soğan
  • 1 adet kuru soğan
  • 7-8 adet maydanoz
  • 4 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı sirke
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı
  1. Patlıcanları ve biberleri közleyip kabuklarını soyun ve ince doğrayın.
  2. Kabuğu soyulmuş, doğranmış domatesleri ilave edin.
  3. İnce doğradığınız kuru soğanı tuz ile ovalayıp patlıcanlara katın.
  4. Doğranmış yeşil soğan, sarımsak, maydanoz ve diğer malzemeleri ilave edip iyice karıştırın.
  5. Mümkünse yarım saat ağzı kapalı olarak buzdolabında dinlendirip servis yapın.

Siz Sormamış Olun, Ben Söylemiş Olayım!
  • Patlıcanları, köz bulamazsanız fırında, o da olmadı alüminyum folyoya sarıp tavada közleyebilirsiniz.
  • Kabukları çok sıcakken soymaya kalkışmayın. Acele etmeyin. Folyoda ya da ağzı kapalı bir tencerede bekletin. Tava getirmiş olduğunuz patlıcanlar size direnmeden çok çabuk soyunacaktır.
  • Fazla ekşimsi sevmeyenler sirkeyi azaltabilir.
  • Bu karışıma 3-4 çorba kaşığı yoğurt ilave ederseniz yoğurtlu patlıcan salatası elde etmiş olursunuz. Bunun da tadı bambaşka oluyor.
  • Bu meze ile canınız rakı çekebilir. Azmayın ve ramazanın bitmesini bekleyin!



2 yorum:

Unknown dedi ki...

gelde yeme.ellerine saglık

Ayhan Demiral dedi ki...

Afiyet olsun.