2 Aralık 2009 Çarşamba

Lokanta Usulü Gerçek Tas Kebabı

Print Friendly and PDF
Tas kebabı genelde lokanta yemeği olarak bilinir. Genelde erkekler dışarıda yemek yiyecekleri zaman eğer Levent, maslak güzergahında değillerse pizza, döner, pideyi değil tas kebabını tercih ederler. Yani çocukluktan kalma bir alışkanlıktır tas kebabı. Ayrıca erkeklerin ailesi ile birlikte memleket yolculuklarında hep bahsettiği klasik "Var ya, aslında yemeği kamyoncu lokantaların da yiyeceksin!" sözlerinin ardında her ne kadar da yemeği ucuza getirme fikri varsa da; vazgeçemezler o sinek uçuşan lokantalardaki tas kebabı tadından. Ancak evde pek yapılmaz; yapılsa da beğenilmez. Hanımlar! Şimdi size "eşinizi eve bağlayacak" klasik tas kebabının orjinal tarifini veriyorum.
Malzemeler
  • 1/2 kg. dana kuşbaşı
  • 1 orta boy patates
  • 1 orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet sivri biber (isteğe göre)
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tutam karabiber
  • 1/2 su bardağı kaynar su
  • 1 çorba kaşığı süt
  • 1 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı

  1. Patatesleri küp şeklinde doğrayıp tuzlu ve limonlu suda 1 saat bekletin.
  2. Kuruladığınız patatesleri kızgın yağda ya da fırında kıtır olacak şekilde kızartın.
  3. Bu arada etleri sıvıyağda iri doğranmış soğan ile birlikte kısık ateşte çok hafif kızarana kadar kızartın.
  4. Kızaran etlerin üzerine 1 çay bardağı kaynar su, limon suyu, sarımsak, karabiber ve sütü ilave edip suyunu çekene kadar pişirin.
  5. Etin içindeki soğanları ve sarımsakları alıp çöpe atın.
  6. Kalan kaynar suyu ve salçayı ilave edip kısık ateşte 5-8 dk. daha pişirdikten sonra patatesleri ilave edip ocağı söndürün.

Siz Sormak İçin Sabırsızlanıyorsunuz, Ama Ben Hiç Sabırsızlanmıyorum Nedense!
  • Patatesler tuzlu ve limonlu suda bekletip kurulayıp 5 dk. buzlukta dinlkedirdikten sonra atın kızgın yağa; bakalım ne kadar yağ çekecek?
  • Eğer patatesleri çatal ya da kepçe ile delerseniz yağ çeker. Bi deneyin bakalım.
  • Sütü mama yapmak için, limonu da turşu yapmak için değil, eti yumucaçık hale getirmek için kullanıyoruz.
  • Ayrıca pişen ete katılan kaynar su da, eti yumuşatacaktır.
  • Dileyen kızarmış yeşil biber de ilave edebilir.
  • Patatesleri neden en son koyuyoruz biliyor musunuz? Tas kebabının suyunda bekleyip püre olmasın diyeeee.
  • Kesinlikle kızarmış ekmek, pul biber, kekik, pilav ve bol ayran ile servis yapın.
  • Neden mi? Bırakın herifiniz bana bana yesin, şişsin ve evde otursun köşe yastığı gibi. Siz de rahat rahat oturursunuz; daha ne istiyorsunuz?

27 yorum:

Adsız dedi ki...

yazdıgınız yorumlar harıka yemek tarıf ederken bızlerı gülümsetıyorsunuz agzınıza saglık:))

Ayhan Demiral dedi ki...

Yorumunuz ve beğeniniz için teşekkür ederim. Saygılarımla

Unknown dedi ki...

Hanıma 12 yıldır bi tas kebabı yaptıramadım. Şu an tarifi de ben alıp yapacağım. Tas kebabı ile et soteyi birbirine karıştıranlara sinir oluyorum. Teşekkürler! Siz erkekleri çözmüşsünüz daha ne diyeyim... İnşaallah tarifiniz tutar. Şu an çıktı alıp eve yapmaya gidiyorum...

Ayhan Demiral dedi ki...

:) Ben de yıllardır evde gerçek tas kebabı yiyemedeğim için boşandım her halde.:) Gerçekten haklısınız! Et sote ile tas kebabını birbirine karıştıyorlar. Tas kebabı nedense erkeklerin en gözde yemeği. Sebebi için araştırma ve tez hazırlamak lazım. Hiç bir evde bu tas kebabı yapılmaz, beceremez hanımlar. Gerçekten yayınladığım bu tarif onlarca gezdiğim kamyoncu lokantalarından esinlenerek uyguladığım bir tarif. Umarım bu ramazan gecesinde damağınıza uygun bir Tas kebabı yemiş olursunuz. Afiyetlerimle...

Gulten dedi ki...

harika oldu, ellerinize saglik. cok begenerek yedim.

Adsız dedi ki...

yaptım fakat umdugum gıbı olmadı. belkıde etıyle alakalı bılemıyorum. ama bı daha denemıyecegım bı tarıf.

Ayhan Demiral dedi ki...

Bu tarifi deneyen herkes memnun kaldı. Bir yerde yanlışlık yapıyor olmayasınız.

Adsız dedi ki...

kuzu etiyle yapsam nasıl olurki?
bir de bu yemeğin adına tas kebabı diye boş yere dememişlerdir değil mi? ben yemek pişerken üzerine tas kapanıyor suyunu tasın kenarından yavaş yavaş çekiyor diye biliyorum. sizce de öylemi?

Ayhan Demiral dedi ki...

Haklısınız. Tas kebabı, geniş bir tencere ya da güveç içinde sahan ters kapatılarak yapılır. İnşallah onun da tarifini vereceğim. Kuzu eti ile yapılan tas kebabı gibi olmaz daha çok tandır tadında olur. Saygılarımla.

Adsız dedi ki...

esim istedigi icin ben de ilk defa yapicam, resimde domates ve biber var, onlari hangi asamada ilave edicem ikinci sorum ise tuz katilmiyor mu ? tuzu ne zaman eklemem gerekiyor. simdiden tesekkurler .

Ayhan Demiral dedi ki...

Domates ve biberleri pişmeye yakın ilave edebileceğiniz gibi, çiğden de tabağa ilave edebilirsiniz. Damak zevkinizi bağlı. Saygılarımla

salih dedi ki...

bu siteden tarif aldığımdan beri evdeki tencerelerin hep dibi görünmeye başladı..Tabi öğrenci olduğumuz için her türlü yemeği yapamıyoruz.Bu yemek de kurban bayramı olmasından ötürü malzeme sıkıntım olmadı.tarifiniz için teşekkür ederim.Bu tarifide denedim ve sonuç yine mükemmel oldu.

Ayhan Demiral dedi ki...

Merhaba,

Tarifi beğendiğiniz için teşekkür ederim. Afiyet olsun.

ebrar dedi ki...

her uzun yol macerasında aynı laf edilir bizim arabada "var ya yemeği kamyoncu lokantalarında yiyeceksin aslında" :)) neyse bu tarifi 2 seneden beri yapıyorum ve bir çeşit favori yemek oldu.. özellikle ramazanlarda çok çok beğeniliyor tek sorun ne kadar yaparsam yapayım yetmiyor :/ tarifi 2 seneden beri kullanıyorum ama teşekkür etmek bu güne nasipmiş ayhan bey.. sahiden lokanta usulüdür, denemeyenler derhal denemelidir.. selamlar..

Ayhan Demiral dedi ki...

Teşekkür ederim, afiyetler olsun. Aslında gerçek tas kebabında tas kullanılır. Tas içine konan etlerle brlikte tencereye ters kapatılarak bir nevi fırın etkisi sağlanır. Ama bu tarif her evde yapılamaz ve uzun süre çok kısık ateşte pişmesi gerekir. Benim tarifim sizin de dediğiniz gibi meşhur kamyoncu lokantalarının çakma tarifi:)
Saygılarımla,

Adsız dedi ki...

merhaba etlerı koyunca etler baya bı sulandı boylemı olması gerekıyordu suyu cekmesı baya uzun surdu

Ayhan Demiral dedi ki...

Merhaba,

Soğanlarla birlikte et, sulanacaktır. Kapağını aralayarak kısık ateşte pişirirseniz( ara sıra karıştırarak) suyunu çekecektir. Soğan koymadan da eti kısık ateşte ağzı kapalı olarak en az 15-20 dk. pişirebilirsiniz.

Adsız dedi ki...

simdi ben yapmaya calistim ama, etin kopuklu suyu cikti. hic begenmedim, daha sonra eti yikadim ve icindeki sogani attim. sut koymama ragmen et pek yumusamadi gibi, iftar bekliyorum artik, pek olmadi gibi

Ayhan Demiral dedi ki...

Merhaba,

Eti kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirmeniz gerekiyor. Ama bazı etler ne kadar pişirseniz de sert kalabiliyor. Soğan koymadan eti ağzı kapalı tencerede en az yarım saat suyunu çekene kadar pişirirseniz et yumuşayacaktır.
Saygılarımla

Adsız dedi ki...

Merhaba Ayhan Bey bloğunuzu bir süredir inceliyorum.Tas kebabınızı yaptım.Çok beğendik.Aynı zamanda dolma tarifinizi,yayık ayranınızı ve çay karışımınıda uyguladım.Verdiğiniz miktarlara uydum.Denediğm tarifleriniz tuttu.Elinize sağlık. Sevil

Ayhan Demiral dedi ki...

Sevil Hanım,

Beğendiğiniz için teşekkür ederim.

filiz filiz dedi ki...

merhaba; eh işte iç güveysinden hallice oldu!! öyle metettiğiniz gibi olmadı desem eminim sizi çokkkk kızdırabilirim...zaten şaka gerçekten güzel gerçek bir tas kebabı yedik...tarife teşekkürler..peki bişey sormak istiyorum patateslerin nasıl yağ çekmeyeceğini söylediniz veuyguladım...ama kolaysa patlıcan nasıl yağ çekmeden kızartılır söylermisiniz acaba? ama lütfen tuzlu su demeyin asla yapmam...başka yolu olmalı ve sizinde bilmeniz gerekli...cevap bekliyorum :) FiLiZ

Ayhan Demiral dedi ki...

Filiz Hanım,

Beğeniniz için teşekkürler. Gelelim patlıcan meselesine... Tuzlu suda bekletmenin faydası şu; öncelikle patlıcanlar kararmaz, ayrıca süngerimsi yapısı nedeniyle suyu emdiği için kızartırken de yağ çekmez . Ancak bu sefer patlıcanlar sulu olduğu için yağlıymış gibi gelir. Hele de kağıt havluya koyunca patlıcanlar iyice yumuşayacaktır. Ancak başka çaresi bu yöntem ile yok.

Eğer tuzlu su kullanmadan kızartmak istiyorsanız onun da kolayı var. Size 4 yol önereceğim.

1- Çok acil şekilde patlıcanları yuvarlak şekilde doğrayıp buzluğa atın. 1 saat sonra iyice kızdırılmış(1 çorba kaşığı sıvıyağ ile yağlanmış>) tavada pişirseniz patlıcanlar yağlı olmaz.

2.Yöntem; patlıcanları doğradıktan ve kuruladıktan sonra az bir sıvı yağı elinizle üzerlerine sürüp 200 derecelik fırında pişirirseniz yine yağ çekmez. Yağı sürmemizin amacı patlıcanların kurumasını engellemek.

3- Patlıcanların kabuklarını, baş ve uç kısımları kesmeden kızgın yağa atın. Buruşup kızarınca sapında tutup çıkarın sadece dış kabuğu kızaran patlıcan asla yağ çekmez. Yanık kabuklarını incecikten soyarsanız lokum gibi, yağzız patlıcanınız olur.
4- Diğer bir yöntem ise patlıcan dilimlerini una bulamak. Bu şekilde kızartırsanız patlıcanlar değil un yağ çeker. Sonrasında kızarmış nugget gibi olan patlıcanlardan un kıtırlarını ayırır mısınınız, yer misiniz bilemem:)
Afiyetler olsun diyerek, sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Ayhan bey,ukalalık olarak görmeyin ama dana eti zor pişer,dediğiniz gibi sebzeler de etler pişene kadar erir.o yüzden dana etini önceden haşlamak ve üzerinde oluşan kefini almak gerekir.

Unknown dedi ki...

Gerçek tas kebabında patates olmaz

Unknown dedi ki...

Soğan ve Sarımsaklari yemeğin içinden almasak olurmu. Teşekkürler kolay gelsin. Bu arada harika tarif mükemmel oldu.

Unknown dedi ki...

Soğan ve Sarımsaklari yemeğin içinden almasak olurmu. Teşekkürler kolay gelsin. Bu arada harika tarif mükemmel oldu.