29 Aralık 2009 Salı
Terbiyesiz Kerevizli Tavuk Çorbası
Tavuk etini özellikle göğüs etini sevenler için, hele de kereviz, havuç seviyorsanız bu çorba soğuk kış günlerinde tam size göre.
14 Aralık 2009 Pazartesi
Yeşil Domates Tuzlusu Kavurması
Yeşil domates turşusunu biliyorsunuzdur. Hatta bazıları bu turşuyu çok sever. Ama bir de yeşil domatesin tuzlusu vardır. Üzerine tuz dökülüp yenmesinden bahsetmiyorum. Tazeyken tuzlayıp kışın tadına varmak için. Şimdi sizlere yeşil domates tuzlusunu kışın nasıl değerlendireceğinizi anlatacağım. Yeşil domatesin tuzlanması için bu tarifime bakın.
3 Aralık 2009 Perşembe
Domatesli Tombiş Beyaz Biber Turşusu
Kış geldi, geçiyor. Turşu yapmanın tam zamanı değil mi sizce? Tombul küçük beyaz biber gördüm pazarda. Hemen aklıma turşusunu kurmak geldi. Ama değişik bir tat katayım dedim turşuya ve bu nedenle içine domates rendesi kattım. Lezzeti öyle güzel oldu ki; her yemekte kaşık kaşık suyunu içip, biberinden 2 tane yiyorum. Deneyin, siz de çok beğeneceksiniz.
2 Aralık 2009 Çarşamba
Lokanta Usulü Gerçek Tas Kebabı
Tas kebabı genelde lokanta yemeği olarak bilinir. Genelde erkekler dışarıda yemek yiyecekleri zaman eğer Levent, maslak güzergahında değillerse pizza, döner, pideyi değil tas kebabını tercih ederler. Yani çocukluktan kalma bir alışkanlıktır tas kebabı. Ayrıca erkeklerin ailesi ile birlikte memleket yolculuklarında hep bahsettiği klasik "Var ya, aslında yemeği kamyoncu lokantaların da yiyeceksin!" sözlerinin ardında her ne kadar da yemeği ucuza getirme fikri varsa da; vazgeçemezler o sinek uçuşan lokantalardaki tas kebabı tadından. Ancak evde pek yapılmaz; yapılsa da beğenilmez. Hanımlar! Şimdi size "eşinizi eve bağlayacak" klasik tas kebabının orjinal tarifini veriyorum.
1 Aralık 2009 Salı
Kestane Kebap, Yemesi Sevap!
Kestane kebappppp, yemesi sevapppp! Bu tekerleme çocukluğumun en güzel sesiydi. Soba zamanlarında üzerine kestane konulurdu ve o zamanların kestanesi mi lezzetliydi yoksa bizim ağzımız mı lezzetliydi bilemiyorum ama şimdi o tadı alamıyorum. Şimdi evde lezzetli, yumuşacık ve çıtır, çıtır bir kestanenin tarifini veriyorum.
24 Kasım 2009 Salı
Fırında Sebzeli Palamut
2 Kasım 2009 Pazartesi
Mor Havuçlu Etli Bezelye
Normal havuçlu bezelyeyi biliyorsunuz. Mor havucu belki bileniniz yoktur. Ama çok lezzetli bir sebze. Ben de düşündüm taşındım, bu mor havuçtan bezelye yemeği yaptım. Zannedersem bu tarif ilk olacak. Çünki hiç bir yerde rastlamadım. İlk başta rengi size biraz tuhaf gelebilir ama yemeye başladığınızda o mor renk size gökkuağının en güzel rengi gibi gelecektir. Bundan emin olabilirsiniz.
26 Ekim 2009 Pazartesi
Karnıbaharlı Sebze Köftesi
Eti sevmeyenler için sebze köftesi yapmaya karar verdim. İlk denemem biraz zor oldu ama ikincisi çok kolay oldu. Tarifini bir yerden almadım. Yani; aklıma geldi nasıl olur, nasıl bir şeye benzer diye? Ama ilki biraz facia olsa da ikinci denemede sonuç mükemmel oldu. Yanlız dikkat edin alışkanlık yapabilir. Hele eti evine sokmayan ama köfte tadını unutamayanlar için bire bir. Denemesi bedava!
20 Ekim 2009 Salı
Ev Yapımı Kepekli ve Cevizli Mantı
Kimilerine ev yapımı mantı biraz zor gelebilir. "Ne uğraşacağım mantı yapmakla, giderim hazırını alırım, olur biter!" diyenleriniz çoktur. Ama aşağıda vereceğim tarif inanın basit olup işinizi kolaylaştıracak ve mantı yapmanın o kadar da zor olmadığını fark edeceksiniz. Üstelik çoğunlukla kepek unu kullandığımdan hem hafif hem de tadı da farklı oldu. Denemenizde fayda var!
14 Ekim 2009 Çarşamba
Fırında Sebzeli Tavuk But
Etten sonra tavuğu da pek sevmem. Ama hazır fabrikasyon tavuklarını hiç sevmem. Şöyle doğal ortamda yetişen köy tavuğu olacak ki (çocukken tavuk delisiydim) atacaksın onu tencereye, üzerinde 1 parmak sarımsı-yeşilsi yağ; İşte o tavuğu kimseye yedirtmem. Kalmadı ki artık doğal beslenen tavuklar! Neyse gelelim fırında zorlama, sebzeli çakma tavuk imalatına. Bakalım orijinal tavuk gibi olacak mı?
13 Ekim 2009 Salı
Mantarlı Et Sote
Genelde pek et kullanmam yemeklerimde. Ama nadir de olsa bazı yemeklerde kendim için olmasa da konuklarım için kullanıyorum. Gelen misafirlere mecburen etli yemekler hazırlamam gerekiyor. Bu tür yemeklerden bir tanesi de mantarlı et sote. Mantarı sade olarak daha çok severim ama şimdi etli mantar sote tarifini vermek mecburiyetindeyim. Neden mi? Bu yemeği sevenler özellikle tarifini yazmamı istedi. Mecburen yoğun istekten dolayı...
9 Ekim 2009 Cuma
Kremasız Mantar Çorbası
Herkes kremalı mantar çorbası yapar ve tarif verir ya; çoğu hazır mantar çorbasını almış, üzerine iki dere, bir tepe ot ekleyip tarif diye sunmuş. İnadına kremasız mantar çorbası yapacağız birlikte. Yahu eskiden krema mı vardı! Yani krema olmasaydı mantardan çorba olmaz mıydı? illa ki de krema mı şart. Neyse, biz çorbamızı yapalım. Tabi ki kremasız! Öncelikle mantarlarınızın taze olmasına çok dikkat edin lütfen...
8 Ekim 2009 Perşembe
Zeytinyağlı Pırasa
Zeytinyağlı yemekler hem lezzetli hem de soğuk yenmesi bakımından Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Aklıma pırasa zeytinyağlısı yapmak geldi. Gerçi çoğunuz biliyorsunuzdur bu yemeğin tarifini. Ama ya pirinci, pırasası çok dağılmış ya da lapa haline gelmiş şekilde yapıyorlar. Sizlere dipdiri bir tarif sunacağım.
7 Ekim 2009 Çarşamba
Çalışan Hanımlara Pratik Fasulye-Patlıcan Yağlaması
Soğuk olarak da yenilebilen ve çok hafif, ayrıca yedikçe yiyesiniz gelecek olan bir tarif ile sahneye çıkıyorum. Yapılması çok kolay ve basit olan bu yağlama alışkanlık yapabilir. Şimdiden uyarıyorum. Özellikle çalışan bayanların, buzdolabında uzunca saklayarak pratik olarak yiyebilecekleri kolay bir yemek.
6 Ekim 2009 Salı
Naneli ve Peynirli Makarna
29 Eylül 2009 Salı
Patlıcanlı Bulgur Pilavı
Çoğunlukla pirinç pilavı tarifleri vermiştim. Yazın pirinç pilavı ama kışın da bulgur pilavı daha lezzetli oluyor. Hele biber salçalı ve sebzeli bulgur pilavınına kimse hayır demez. Besleyici ve alışkanlık yapan bu tarifi bir de benden deneyin. Pişman olmayacaksınız.
16 Eylül 2009 Çarşamba
Kekikli Pirinçli Taze Fasulye Çorbası
15 Eylül 2009 Salı
Taze Fasulye Yemeği
14 Eylül 2009 Pazartesi
Su Böreği Tadında Ispanaklı Börek
10 Eylül 2009 Perşembe
Tereyağı Soslu Süzme Mercimek
9 Eylül 2009 Çarşamba
Acıktırmayan, Susatmayan Ramazan Şerbeti
8 Eylül 2009 Salı
40 dk.'da Fırında Şehriyeli Kuzu Güveç
4 Eylül 2009 Cuma
Ispanaklı Pazılı Fırında Çok Hafif Sigara Böreği
Sigara böreği çok sevilen bir aperatiftir. Hele çay ya da köpüklü bir ayran yanında çıtır çıtır sigara böreği. Yanlız anlayamadığım şey sigara böreğini vıcık vıcık yağ içinde kızartmıyorlar mı, al sana yağ çamurunda sigara böreği. Size vereceğim tarif öylesine hafif ve kolay ki her gün sigara böreği yapacaksınız. Ayrıca bu şekilde yapılan sigara böreğini günlerce saklayabilir ve işe götürerek sabah kahvaltınızı daha zevkli bir hale getirebilirsiniz. Hemen tarife geçelim. Sarmasını bilmeyenler buraya baksın.
3 Eylül 2009 Perşembe
Sigara Böreği Nasıl Sarılır? Resimli Anlatım
2 Eylül 2009 Çarşamba
Dondurmalı Katkısız Şekerpare
Ramazan geldi ya, ekonomik kriz bir yana tatlı krizi daha ön plandadır. Özellikle çalışan erkekler sanki 2. dünya savaşı zamanında şeker kıtlığı varmış gibi eve kilolarca tatlı taşırlar ya da eşlerinden tatlı yapmasını beklerler. Bu krize çözüm olarak evde şekerpare yapın diyorum. Şekerpare yapın ki, bakkaldan un alın, şeker alın. Un alırsanız bakkal kazanacak, unu üreten çiftçi kazanacak. Topraktaki böcek doyacak, karınca ağustos böceğine nispet yapacak ve ekonomi kalkınacak. Bir sakız çiğneyin kriz bitsin! Neyse, fazla kopmadan şu tarifi vereyim.
1 Eylül 2009 Salı
Etli Yaprak Sarma
Yaprak sarma nasıl sarılır tarifimden sonra sıra geldi etli yaprak sarmaya. Hazırlaması o kadar da zor olmayan bu leziz yemeği sizlere sunuyorum.
Yaprak Nasıl Sarılır: Resimli Anlatım
Türk mutfağının klasiklerinden biri olan yaprak sarmayı zeytinyağlı olsun, etli olsun sevmeyen yok ama sarmaya gelince bilmeyen ve kaçan çok! Hiç üşenmeyin ve şu ramazan ayında en azından hafta sonu en fazla 2 saatinizi alacak olan bir yaprak sarma yapın. "Ay, ben sarmasını beceremiyorum." diyenlerin yardımına koşuyorum. Resimlere bakın yeter!
31 Ağustos 2009 Pazartesi
Trakya Usulü Patlıcan Salatası
Meze deyince akan suların durduğu bir lezzettir patlıcan salatası. Alışkanlık yapan bir tadı vardır. Ama nedense herkes bu tarifi tutturamıyor. Sorsanız herkesin her gün yaptığı bir şey. Çoğu tarifleri denedim. Fakat aradığım lezzeti bulamadım. Kırklareli'nde hem de açık havada bir patlıcan salatası yedim ki; hemen tarifini aldım. Nurgül hanıma teşekkür ediyorum.
27 Ağustos 2009 Perşembe
Yeşil-Kırmızı Biberli Nohutlu Pilav
Etsiz ama Leziz Nohut Yemeği
Nohut yemeği yapmak marifet ister. Kimisi pişirir ağızda diş kırar, kimisi pişirir ağızda un helvası yapar. Genelde nohutu etsiz pişirmezler, tadı olmaz diye. Yairhu herşeyi et ile yapmak zorunda mısınız? Yani et olmadan nohut yemeği olmaz mı? Şimdi size vereceğim tarif ile bir nohut yemeği yapın. İddia ediyorum, tadına bayılacak ve bir daha eti aramayacaksınız.
24 Ağustos 2009 Pazartesi
Havuçlu Kekikli Bezelye
20 Ağustos 2009 Perşembe
Salçadan Değil Domatesten Domates Çorbası
17 Ağustos 2009 Pazartesi
Yoğurtlu Havuç Kızartması
12 Ağustos 2009 Çarşamba
Yüzde 47'lik Kadınlar İçin: Kuru Fasulye
Yapılan araştırmaya göre Türk kadınlarının yüzde 47'si kuru fasulye yapmasını bilmiyor. Hatta yüzde 45,1’i bulgur, yüzde 45,9’u nohut, yüzde 46’sı kırmızı mercimek, yüzde 55’i yeşil mercimek, yüzde 60,3’ü barbunya, yüzde 80,3’ü de börülce pişirmeyi bilmiyormuş! Önce şaka zannettim. Meğersem doğruymuş! Ne acı bir durum.
Bu nedenle "herkes biliyor ve benimle dalga geçmesinler" diye tarifini yazmadığım en meşhur geleneksel yemeğimiz olan kuru fasulyenin tarifini -unutturmamak adına, yüzde 47'likler için- bir de ben yazıyorum. Erkek elinden kuru fasulye yemeği;
10 Ağustos 2009 Pazartesi
Giresun Usulü Mantı: Siron
Mantıya benzeyen bir yemek yapılır Giresun'da. Kadınlar bir araya gelir, hamurlar açılır, oklavaya dolanır, kesilir, fırına verilir ve üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızgın tereyağı dökülür. Adına "sirum, sirun yada siron" derler. Mükemmel bir lezzeti vardır. Bu yemeği hazır yufka ile yaptım ve içine de kıyma ilave ettim. Ortaya nefis bir yemek çıktı.
5 Ağustos 2009 Çarşamba
Serinletici Soğuk Yoğurt Çorbası
29 Temmuz 2009 Çarşamba
Diyet İçin 30 Çeşit Malzemeden Sebze Yemeği
Eğer diyette iseniz gözleriniz kapatıp, şöyle bir düşünün. Bu yaz sıcaklarında öyle bir yemek yapayım ki 30 çeşit besinin lezzeti, vitamini, proteini, karbonhidratı kısaca bütün besin değerleri içinde olsun. Bir de hem hafif hem de besleyici olsun. Ayrıca diyetime uygun olup tok tutsun ve kilo aldırmasın. "Yok artık! Bu nasıl diyet yemeği. Git aşure yap!" diyeceksiniz. Şimdi sizlere vereceğim tariften sonra siz karar verin bu yemeğin hangi mucizeleri ve tatları barındırıp, vazgeçilmeyecek bir diyet yemeği olup olamayacağına.
27 Temmuz 2009 Pazartesi
Yoğurtlu, Fesleğenli, Taze Fasülye
25 Temmuz 2009 Cumartesi
Ekşimsi Yemek Sevenlere: Dikenucu
Dikenucu yada merevcen denilen bu şifalı bitkinin yumurtalı kavurma tarifini vermiştim. Şimdi yemeğini yapmaya karar verdim. Zannedersem ilk ben yapmış olacağım. Çünki hiçbir yerde tarifine rastlamadım. Güç veren, cinsel isteksizliği ortadan kaldıran bu şifalı bitkinin öyle mayhoş ve ekşimsi tadı var ki; insanı cezbediyor! Bu yemeği sarımsaklı yoğurt ile de deneyebilirsiniz. Muhteşem bir tadı var.
23 Temmuz 2009 Perşembe
Galdirik (Hodan) Mücveri
Özellikle Anadolu'nun kuzeyinde sıklıkla rastlanan ve kendiliğinde yetişen bu bitkinin idrar söktürücü, ateş düşürücü ve kanı temizleyici özelliği bulunmaktadır. Galdirik, hodan, ıspıt, tomar ve zıbıdık gibi adlar ile de bilinir. Çok lezzetli olan bu otun mücveri, kavurması ve turşusu yapılmaktadır. Turşunun çok enteresan bir tadı vardır.
21 Temmuz 2009 Salı
Sebzeli Yeşil Mercimek
20 Temmuz 2009 Pazartesi
40 dk.'da Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytinyağlı yemek olur da yemeden durulur mu. Hele biber dolması! Ama çoğu insan zahmetli ve hazırlaması zor ve bir de "ya güzel olmazsa?" diye evde bu yemeği yapmıyor. Çamur gibi yapılan bu yemeği dışarıda yiyor. Ondan sonra da "midem niye yanıyor" diye şikayet ediyor. İşi bilirsen bu yemeğin hazır olma süresi 40 dk. Şimdi sizlere bu lezzetli yemeğin pratik sırlarını veriyorum. Yeter ki tarife sırasıyla uyun.
19 Temmuz 2009 Pazar
Yoğurtlu Bamya Kızartması
Bamyanın yemeğini biliyorsunuz. Peki kızartmasını biliyor musunuz. İlk defa denedim. Olmaz böyle bit tat. Hani midye tava vardır ya; ekmek arasına konulup üzerine ekmek içli sarımsaklı yoğurt sos koyarlar. Tadı buna çok benziyor. Ama inanın midyeden daha lezzetli. Her fırsatta bu yemekten yapacağım.
18 Temmuz 2009 Cumartesi
Kırmızı Erik Şurubu
B vitamini deposu olan erik, aynı zamanda regl düzenleyici ve detoks etkilidir. Şimdi sizlere uzun süre dayanan ve özellikle "kadınlara" çok faydalı erik şurubunun tarifini veriyorum.
17 Temmuz 2009 Cuma
Bol Sebzeli Bulgur Pilavı
16 Temmuz 2009 Perşembe
Zeytinyağlı Taze Börülce
Bu aralar taktım zeytinyağlı yemeklere. Yapıyorum, soğutuyorum ve yiyorum. Hem sağlıklı hem hafif olduğundan dolayı bu sıcaklarda yenilebilecek en güzel yemek zeytinyağlı yemeklerdir. İsteyen varsa kaburga dolma ya da işkembe, kelle-paça tarifi verebilirim. Gelelim "zeytinyağlı taze börülcenin" nazıl yapılacağına.
15 Temmuz 2009 Çarşamba
Zeytinyağlı Taze Barbunya Pilakisi
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Karadut Marmelatı
Sağlık kaynağı karadut asla böceklenmediği için hem buzlukta hem de kurutarak saklayabilirsiniz. Antioksidan özelliğinin yanında vücudun bağışıklık sistemini güçlü tutar. Çoğu yerde pekmezini ve pestilini yaparlar. Pestil zor iş. Pekmez için çok kaynatmak gerekir. Ama marmelat yaparsanız hem reçel hem de taze dut tadı alırsınız.