23 Temmuz 2009 Perşembe

Galdirik (Hodan) Mücveri

Print Friendly and PDF
Özellikle Anadolu'nun kuzeyinde sıklıkla rastlanan ve kendiliğinde yetişen bu bitkinin idrar söktürücü, ateş düşürücü ve kanı temizleyici özelliği bulunmaktadır. Galdirik, hodan, ıspıt, tomar ve zıbıdık gibi adlar ile de bilinir. Çok lezzetli olan bu otun mücveri, kavurması ve turşusu yapılmaktadır. Turşunun çok enteresan bir tadı vardır.

Malzemeler

  • 1/2 kg. galdirik

  • 2 adet yumurta

  • 1 çay bardağı mısır unu

  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ

  • 1 tutam karabiber

  • 1 tutam tuz

Yapılışı
  1. Galdirikleri ayıklayıp sap kısımlarını 2 cm. uzunluğunda kesin ve yıkayın.

  2. Tencerede 2o dk. haşlayın ve süzün.

  3. Unu, yumurtaları,karabiber ve tuzu galdiriklere ilave edip bulamaç haline getirin.

  4. Tavada sıvıyağı kızdırın ve bu karışımı tavaya kaşık yardımıyla yayın.

  5. 7-8 dk. kızarttıktan sonra kapak yardımıyla çevirip diğer yüzünü kızartın.

  6. Kızarttıkatan sonra kağıt havlu yardımıyla yağını çektirin ve servis edin.

Peşinen Söyleyeyim. Nasıl Olsa Soracaksınız

  • Kızartırken tavayı arada bir çevirin ki ortası yanmadan kenarı da pişsin.

  • Alt tarafın piştitğini anlamak için kapak çevirmede usta olmak gerekir.

  • Tavada kızartma çevirmenin sırları burada.

Hiç yorum yok: