12 Temmuz 2009 Pazar

İmambayıldı! Öyküsü ve Kolay-Pratik Tarifi

Print Friendly and PDF İmambayıldı! Herkesin sevdiği bu yemeğin adına dair bir kaç rivayet var bilinen. Araştırdım, "imamın neden bayıldığını"; Savaşlardan dolayı kıtlık zamanı. Her şeyin tasarruf edildiği hatta ekmek yapmak için değirmenlerde öğütülecek olan mısıra, mısırın koçanı, fındık ve ağaç kabuğunun da ilave edilerek çoğaltıldığı zamanlarda bir imam yaşarmış. Aş yok, yemek yok! Bir soğanla, bir unla çorba yapılırmış. Kilerlerde bulunan yiyecekler asgari şekilde tüketilirmiş. Ama bizim imamın kileri doluymuş. Karısı, kilerde bir sürü yemeklik malzeme varken aç kalmasından ve tek çeşit yemek yenmesinden bıkmış. Her seferinde imama soruyormuş. "Bey, bu kadar yiyecek varken neden açlık çekiyoruz?" İmam, "Sus be kadın. Devletimiz harb içindedir. Kıtlık vardır. İdareli olmamız lazım. Sonra aç mı kalalım." dermiş. Karısı, "Bey, zaten her gün aç kalıyoruz, bunca yiyecek varken. Ayrıca sen de güçsüz kaldın. Kadınlığımı unuttum nerdeyse." demişse de imamı ikna edemezmiş. Buna kızan kadın, imamın evde olmadığı bir gün bütün komşularını çağırır ve bütün yiyecekleri dağıtır. Kalan bir kaç şeyi: soğan, domates, biberleri kurutulmuş patlıcanın içine doldurarak bir yemek yapar. İmam yemek vakti sofrada bunu görünce şaşırır. Karısı, "Bu akşam, özel bir gece. Bu nedenle sana bu nefis ve güçlendirici yemeği yaptım." der. İmam kızamaz doğal olarak, gecenin sonunu düşünerek. İştahla yedikten sonra karısına teşekkür ederken. "Bir daha böyle israf yapma!" dedikten sonra kilere girer. Kileri boş gören imama sizce ne olmuştur?
İmambayıldı için yapması zor, yağlı, ağır bir yemek derler. Yapmasını bilmezsen ve internetteki tariflere bakarsanız haklısınız. Şimdi; Sizi bayıltmayan, yaz günlerinin gözde yemeği imambayıldının yarım çay bardağı sıvı yağda hazırlanan kolay ve hafif tarifini veriyorum. Yarım çay bardağı yağda imambayıldı mı olur diyorsanız. "Olur efendim. Olur. Ayhan yaparsa olur!" derim. Tarifi uygulayın, yiyin, sonrasında yorum yapın! Ayrıca çoğu internet sitesinde, bırakın doğru tarifini, adını bile yanlış yazmışlar. Doğrusu "İmambayıldı." Ayrı yazılmaz.



Malzemeler

  • 4 adet patlıcan
  • 2 adet orta boy domates
  • 3 adet yeşil biber
  • Bulabilirseniz 1 adet dolmalık kırmızı biber
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 5-6 dal maydanoz
  • 1 tutam karabiber
  • 1/2 çay bardağı mısırözü yağı
  • 1/2 limon suyu
  • 1 çorba kaşığı tuz (Patlıcanları bekletmek için)

Yapılışı
  1. Patlıcanları uzunlamasına alaca soyun ve bıçakla ortasına iki baştan 2 cm. boşluk kalacak şekilde derince yarık açın.
  2. Patlıcanları 1 çorba kaşığı tuz ve limon suyu katılmış suda 20 dk. bekletin.
  3. Kâğıt havlu ile kuruladığınız patlıcanları yarım çay bardağının yarısı kadar yağ dökülmüş tavada çevirerek hafifçe kızartın.
  4. Kızarmış patlıcanları kâğıt havluya alın ve çekirdeklerini çıkartarak resimdeki hale getirin.
  5. Doğranmış soğanları, biberleri, domatesleri, sarımsağı ve kalan sıvı yağda 5 dk. posalayıp karabiberi ilave edin.
  6. Bu karışımı patlıcanların içine doldurup fırın tepsisine alıp üzerine 2 bardak kaynar su gezdirin.
  7. 180 dereceye ayarlanmış fırında 45 dk. pişirin.
  8. Kıyılmış maydanoz ile süsleyip servis yapın.

Hiç Bir Şey Sormayın. Soracak Bir Şey Yok!

Hiç yorum yok: