3 Temmuz 2009 Cuma

BUHARDA HAVUÇLU FASÜLYE DİBLESİ

Print Friendly and PDF

Taze fasülyeyi biliyorsunuz. Yaz yemeklerinde çokça kullanılır. Ben sizlere fasülye diblesi tarifini anlatacağım. Diyeceksiniz ki "Dible de ne ola ki?" Dible, dibini tutturmak demektir. Karadeniz yöresinde sıkça pişirilen bu kolay yemeğe "pirinçli" de derler. Burada yazacağım fasülye diblesi tamamen buharda pişirilmekte olup gayet hafif, sağlıklı ve besleyicidir. Hazırlık ve pişirme süresi en fazla 20 dk.



Malzemeler
  • 1/2 kg. taze fasülye

  • 1 orta boy havuç

  • 1 orta boy soğan

  • 1/2 çay bardağı pirinç

  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ

  • 1 tutam pul biber




  • Yapılışı
    1. Fasülyeleri yıkadıktan sonra 1 cm. uzunluğunda doğrayın.
    2. Tencereye fasülyeleri, doğranmış havuç ve soğanları ilave edin.
    3. 1/2 çay bardağı kaynar su koyun. Kısık ateşte ağızı kapalı 5 dk. pişirin.
    4. İyice yıkamış olduğunuz pirinci ilave edin.
    5. Kısık ateşte 15 dk. daha pişirin.
    6. Suyu çekince ve pirinçler uzamaya başlayınca yağ ilave edip demlemeye bırakın.

    İlla Soracaksınız Değil mi?
    • İsterseniz piştikten sonra kızgın yağda posalanmış biber ve nane ilave edebilirsiniz.
    • Bazı fasülyeler çok su bırakır. Su ilavesi yapmayabilirsiniz.
    • İçine isterseniz küçük miktarlarda patlıcan, kabak, patates vs. katabilirsiniz. Zevkinize kalmış.
    • Allah bilir siz fasülye seçmesini de bilmiyorsunuzdur. Anlatayım.
    • Fasülye seçerken üzeri lekesiz, rengi solgun olmayan, ipliksiz, lastik gibi olmayan ve "kırt" diye kırılabilenini tercih edin.

    3 yorum:

    Adsız dedi ki...

    Uslubunuz neden böyle küçük görürcesine? (İlla Soracaksınız Değil mi?, Allah bilir siz fasülye seçmesini de bilmiyorsunuzdur. gibi..) Güzel yemeklerinizi hiçe saydırıyor...

    Adsız dedi ki...

    Ayhan Bey esprili bir yorumla yaklaşıyor ve bu da bilgileri daha kalıcı hale getiriyor bence...

    Adsız dedi ki...


    Thanks very valuable. Will certainly share site with my friends.